Lausunto Kansallisesta ruokastrategiasta 2040 - MTK-Varsinais-Suomi
Lausunto
Lausunto Kansallisesta ruokastrategiasta 2040
31.10.2025
 
    Asia:  VN/27997/2023
Lausuntopyyntö Kansallisesta ruokastrategiasta 2040
Luku 3.1: Reiluus ja kannattavuus
Yleisiä huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.1: Kannattavuus ja reiluus
Kuva 2: Strategiamatriisi: Todella olennaista, että kannattavuus ja huoltovarmuus ovat näin selkeästi esillä -tärkeää!
Strateginen tavoite 1: Arvonlisä jakautuu aiempaa tasaisemmin ruokaketjussa
Huomioita ja havaintoja
3.1.2 Strateginen tavoite 1: ”Luonnontuotealan arvoketjut kehittyvät…” -Pitääkö tämä sisällään myös riistan, metsämarjat ja sienet? Nämä olisi hyvä sisällyttää, sillä ne ovat osa suomalaista erityispiirrettä.
Strateginen tavoite 2: Ruokavienti ja kansainvälinen kilpailukyky kasvaa
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 3: Ruoka-ala on houkutteleva ja reilu
Huomioita ja havaintoja
”Alan opinnot sekä ala työllistäjänä JA YRITTÄJÄNÄ ovat veto- ja pitovoimaisia”. Halutaan viitata tässä sekä maatalousalan yrityksissä ihmisten työllistämineen että itsessään maatalousyrittämisen veto- ja pitovoimaisuuteen.
Strateginen tavoite 4: Tuotantoeläinten hyvinvointi lisääntyy ja lisää väliotsikko
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 5: Reilu datatalous luo arvoa ruokajärjestelmään
Huomioita ja havaintoja
-
Luku 3.2: Huoltovarmuus
Yleisiä huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.2: Huoltovarmuus
-
Strateginen tavoite 1: Riskienhallinta vahvistuu ruokajärjestelmässä
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 2: Ruuantuotannon jatkuvuus turvataan
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 3: Tuotantopanosten omavaraisuusaste nousee
Huomioita ja havaintoja
-
Luku 3.3: Luonnon kantokyky
Yleisiä huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.3. luonnon kantokyky
”Maatalousluonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on seurausta muun muassa viljelyn tehostumisesta ja laidunnuksen vähentämisestä”.
Asiavirhe, sillä viljelyn tehostaminen ei heikennä monimuotoisuutta ja tehokkaassa tuotannossa on hyvä mahdollisuus ylläpitää monimuotoisuutta. Viljelyn yksipuolisuus sen sijaan heikentää monimuotoisuutta.
Strateginen tavoite 1: Ruokaketjun ilmastovaikutukset vähentyvät
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 2: Luonnon monimuotoisuus lisääntyy ja luonnontila paranee
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 3: Ravinnepäästöt vähentyvät ja peltojen vesitalous paranee
Huomioita ja havaintoja
Synteettisten tuontilannoitteiden käyttö vähenee… Halutaanko tässä sitä, että käytetään entistä enemmän kotimaisia synteettisiä lannoitteita vai ylipäätään vähemmän synteettisiä lannoitteita?
Luku 3.4: Ruokakulttuuri ja hyvinvointi
Yleisiä huomioita ja havaintoja strategialuonnoksen lukuun 3.4. Ruokakulttuuri ja hyvinvointi
-
Strateginen tavoite 1: Kotimaisten elintarvikkeiden käyttö lisääntyy ja ymmärrys ruokajärjestelmästä vahvistuu
Huomioita ja havaintoja
-
Strateginen tavoite 2: Mahdollisuus terveelliseen ruokaan lisääntyy
Huomioita ja havaintoj
Monipuolinen ruokavalio tukee yksilöllistä hyvinvointia ja terveyttä.
Kasvisten ja vihannesten käyttö lisääntyy ja kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet valita lautaselleen (kasvipohjaisia tuotteita) -> monipuolista lähellä tuotettua ruokaa.
Kasvisten ja vihannesten käytön lisääntyminen mainitaan jo kerran, joten lauseen lopussa olisi tärkeää tuoda esille lähellä tuotetun terveellisen ruuan arvoa.
Strateginen tavoite 3: Ruoka on osa rikasta ja elävää ruokakulttuuria
Huomioita ja havaintoja
Ruokamatkailun ja maaseutumatkailun kytkös tulisi nostaa jollakin tavalla esille.
Strateginen tavoite 4: Yhteisöllisyys ruuan ympärillä kasvaa ja vahvistaa hyvinvointia
Huomioita ja havaintoja
-
Luku 4: Kehitettävät valmiudet
Huomioita ja havaintoja lukuun 4 Kehitettävät valmiudet
-
Muuta kommentoitavaa
Muita huomioita strategiasta.
2 Visio: Onnellisen ruuan maa
Ensimmäisen kappaleen lause ”Ruokajärjestelmämme pysäyttää maatalousympäristön-luontokadon…” ei ole ymmärrettävä lause vaan vaatii paremmin sisällön avaamista.
Toiseksi viimeinen kappale: Viitataanko tässä tulevaisuuden tavoitteeseen vai kuvaillaanko nykytilaa? ”Suomen ruokajärjestelmä pysäyttää maatalousympäristön luontokadon…” Vaatii tarkennusta, mitä tarkoitetaan.
MTK-Varsinais-Suomi ry kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto.
Lehtonen Aarne
Puheejohtaja
MTK-Varsinais-Suomi
Liven Harri
Toiminnanjohtaja
MTK-Varsinais-Suomi
Harri Liven
Toiminnanjohtaja
040 593 4605
