Maatilat mukaan Saaristomeri-ohjelmaan

Hankkeessa tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman hyvin olemassa olevan CAP-järjestelmän toimenpiteiden mahdollisuuksia vesiensuojelussa sekä kehittää maatalouden ravinnekiertoa Saaristomeren valuma-alueella.


 

Saaristomeri-ohjelman tavoitteena on edistää vesiensuojelutoimenpiteitä Saaristomeren valuma-alueella ja vähentää maatalouskuormitusta, jotta alue saadaan pois Itämeren suojelukomission (HELCOM) suurimpien kuormituslähteiden hot spot –listalta. Ohjelmassa toimia ja yhteistyötä tehdään useilla sektoreilla. Hankkeessa lähestytään maatalouden vesiensuojelua laajalla rintamalla eritasoisen maatiloille suunnatun neuvonnan ja viestinnän keinoin. Yhteistyötä tehdään laaja-alaisesti, erityisesti alueen maanomistajien, neuvojien, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Maatalouden ja viljelijöiden merkitys on suuri tavoitteiden saavuttamisessa.

Hanke käsittää kolme työpakettia seuraavasti.
TP1: CAP-toimenpiteiden edistäminen, tiedon jalkauttaminen ja viestintä
TP2: Pilottialueiden tukeminen Saaristomeri-ohjelman toimeenpanossa
TP3: Eläintilojen aktivointi ja osallistaminen ravinnekierron kehittämiseen

Hankkeen toteuttamat CAP:in edistämistoimenpiteet keskittyvät vuosittain valittaviin toimenpiteisiin ja painottuvat maatalouden vesiensuojelun tehostamiseen. CAP-järjestelmän vesiensuojelua edistävien toimenpiteiden tehokas käyttöönotto ja tarkka kohdentaminen lisää vesiensuojeluvaikutuksia. Yhtenä hankkeen päätavoitteena on maatalouden ravinnekierron kehittäminen Saaristomeren valuma-alueella. Tavoitteena on tuoda esille lannan arvo lannoitteena ja maanparannusaineena. Kotieläintiloilla muodostuvaa lantaa tulee saada käyttöön nykyistä laajemmalle peltoalalle mukaan lukien sekä eläintilojen että myös kasvintuotantotilojen pellot. Hankkeessa järjestetään tilakohtaisia keskusteluja, joissa kartoitetaan tilallisten näkemyksiä ja kokemuksia lannan levityksestä, käsittelystä ja siirrosta sekä vesiensuojelutoimenpiteiden vaihtoehdoista sekä oman tilansa näkökulmasta että mahdollisen lantayhteistyön kautta tilojen kesken. Keskustelujen pohjalta järjestetään tarvittaessa avoimia tilaisuuksia, pienryhmätapaamisia ja/tai työpajoja. Tiloilta toivotaan näkemyksiä, miten toiminnan kehittäminen nykyistä kierrättävämpään suuntaan voisi olla tiloille motivoivaa ja samalla myös vesiensuojelua paremmin tukevaa.

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2025 - 16.10.2026

Hankkeen rahoitus on Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.