Takaisin Koulutus syysilmoituksista Varsinais-Suomessa

Ajankohtaista

Koulutus syysilmoituksista Varsinais-Suomessa

20.09.2023

Koulutuksen tallenne ja materiaalit on julkaistu. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa 9.10.2023 asti.
​​​​​​Suomeksi: https://maaseutu.fi/alueet/varsinais-suomi/materiaalit

Ruotsiksi: https://maaseutu.fi/sv/regionala-webbsidor/egentliga-finland/material/


Varsinais-Suomen kuntien maaseutupalvelut järjestävät yhdessä viljelijöille koulutuksen syysilmoitusten tekemisestä maanantaina 25. syyskuuta klo 9–10 Teams-yhteydellä. Tukihakemuksiin on mahdollista tehdä muutoksia 2.10. asti, joten nyt on oikea hetki perehtyä esimerkiksi ekojärjestelmän kasvipeitteisyystukeen.

Koulutuksen ohjelma:

  • Syysilmoituksen tekeminen: Reeta Alitalo, Liedon maaseutupalvelut
  • Talviaikaiset kasvipeitteisyydet, kiertotalouden edistäminen ja pysyvät nurmet: Jenni Sipponen ja Janita Häggman, Salon maaseutupalvelut
  • Käytetyt kasvinsuojeluaineet, valumavesien hallinta ja lintupellot: Michaela Kontu, Vehmaan maaseutupalvelut

Syysilmoitus kasvipeitteisyydestä on vuodesta 2023 alkaen osa peltotukien hakua suurimmalle osalle maatiloja. Pellon ja pysyvien kasvien alasta 33 prosenttia pitää talvikaudella olla kasvipeitteistä. Kasvipeitteisyyden vaatimus kuuluu ehdollisuuteen eli viljelijätukien perusehtoihin.

Tukea kasvipeitteisyydestä voivat saada viljelijät, jotka ovat hakeneet uuden ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeitteisyys -toimenpidettä. Syysilmoitus koskee sekä perusehtoihin kuuluvaa että ekojärjestelmätuen kasvipeitteisyyttä.

Talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäksi syysilmoituksessa voi ilmoittaa esimerkiksi käytetyistä kasvinsuojeluaineista, kiertotalouden edistämisestä, valumavesien hallinnasta ja lintupelloista.

Syysilmoituksia voi tehdä verkkoasiointipalvelu Vipussa 8.–31.1.2024. Ennakkotiedon mukaan syysilmoitusten oli määrä alkaa Vipu-palvelussa marraskuussa 2023, mutta ilmoitusaika on päätetty siirtää tammikuulle, jotta Ruokavirasto pystyy turvaamaan viljelijätukien maksamisen loppuvuoden aikana. Tarkoitus on, että jatkossa syysilmoitukset tehdään syksyisin.

Ilmoittaudu koulutukseen Webropolissa viimeistään perjantaina 22.9. klo 14. Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille vielä perjantain aikana. Tilaisuudesta tehdään myös tallenne.