Takaisin Lounaisten tuottajaliittojen peltokasvivaliokunnan kannanotto taloustilanteesta

Lausunto

Lounaisten tuottajaliittojen peltokasvivaliokunnan kannanotto taloustilanteesta

04.10.2023

Lounaisten liittojen kannanotto MTK:n johtokunnalle

Sato tarvitaan lannoitekustannuksiin – jos sato edes saadaan korjattua


MTK-Pirkanmaan, MTK-Satakunnan, MTK-Varsinais-Suomen ja SLC-Åbolandin yhteinen peltokasvivaliokunta on erittäin huolestunut koko kasvinviljelysektorin tulevaisuudesta.
Maatilojen taloustilanne heikkenee edelleen korkeiden kustannusten ja heikon sadon vuoksi. Lisäksi sadonkorjuu on vaikeutunut merkittävästi runsaiden sateiden vuoksi, kaikkea satoa ei välttämättä saada enää edes korjattua.
Kaikki kasvinviljelytilat eivät ole pystyneet maksamaan tämän vuoden sadolle käytettyjä panoksia ja seuraavan vuoden satoa varten tarvitaan taas uusia tuotantopanoksia, jotka pitää maksaa.
Kevätviljojen sato jää joka tapauksessa todella heikoksi ja viime päivien sateen vuoksi ainakin laatutappiot lisääntyvät, kuivauskustannukset samoin. Tämä sato, jos saadaan korjattuakaan, menee kokonaan lannoitelaskun maksuun, joten muita kuluja ei juuri saada heikolla sadolla katettua. Yleinen korkotason nousu ja pankkien kiristyvät lainaehdot kurittavat osaltaan maatiloja.
MTK:n on tehtävä kaikkensa, jotta lannoitemarkkinat saadaan toimimaan. Kustannustuesta säästyneet rahat on suunnattava maatalouden tukemiseen esimerkiksi energiaveron palautuksen muodossa.
Tuet ovat pieni kädenojennus maatiloille, niitäkin tarvitaan, mutta toimivat tuotantopanosmarkkinat ja kohtuullinen hinta sadosta ovat elinkelpoisen tuotannon edellytyksiä.


Raisiossa 31.8.2023
Kalle Vähä-Piikkiö, puheenjohtaja
Aino Launto-Tiuttu, sihteeri


Aino Launto-Tiuttu

Aluepäällikkö

020 413 3587

040 557 0736