MTK-Varsinais-Suomen naiset opintomatkalla Hessenissä - MTK-Varsinais-Suomi
Uutinen – Jäsenyys
MTK-Varsinais-Suomen naiset opintomatkalla Hessenissä
02.11.2023
MTK-Varsinais-Suomi järjesti naisjäsenilleen opintomatkan Saksan Hessenin osavaltioon 11.-15.10. Matkalla 14-hengen ryhmä sai tavata paikallisia yrittäjiä ja maaseutunaisia (Landfrauen), tutustua EU-elintarvikevalvontaan, Hessenin maatalouteen, elintarvikeyrittäjyyteen ja suoramyyntiin, Hessenin maaseutunaisten toimintaan sekä osavaltion mielenkiintoiseen historiaan.
Raisiosta MTK-Varsinais-Suomen toimistolta startannut matka sai turhankin jännittävän alun, kun tilausbussi hajosi keskellä yötä Salossa. Onneksi paikalle saatiin nopeasti uusi bussi, jolla joukko ehti aamuvarhain lähteneeseen Frankfurt am Mainin koneeseen.
Frankfurtin kentällä meitä odotti lämmin tervetuliaisvastaanotto, kun sekä Hessenin Landfrauenin entinen puheenjohtaja Hildegard Schuster että hiljattaijn valittu uusi puheenjohtaja Ursula Pöhlig olivat meitä vastassa. Kentällä ryhmää odotti myös tilausbussi, jota ohjasti kokenut Suomen kävijä ja ystävä Wolfgang Badura.
Elintarvikevalvontaa tautien leviämisen ehkäisemiseksi
Matkan ensimmäinen vierailukohde oli Frankfurt am Meinin kentällä sijaitseva EU-alueelle saapuvien tuontielintarvikkeiden tarkastuskeskus Perishable Center. Keskuksen tekemä tarkastustoiminta on tärkeää, koska sillä ehkäistään kasvi- ja eläintautien leviämistä kolmansista maista EU-alueelle. Frankfurtin kentän kautta tulee merkittävä osa kolmansista maista EU-alueelle tulevista tuontielintarvikkeista. Lisäksi keskus tarjoaa kylmävarastointitilaa kentän kautta muualle maailmaan matkalla oleville tuotteille sekä lääketeollisuuden raaka-aineille. Saimme tutustua kasvien ja kasvipohjaisten elintarvikkeiden tarkastustoimintaan. Keskuksessa koitti iloinen jälleennäkeminen matkamme ohjelmaa yhdessä Hessenin maaseutunaisten kanssa suunnitelleen ystävämme Joachim Diesnerin kanssa.
Kurpitsoja ja viininviljelyä
Aino Launto-Tiuttu, Lipp ja Anne Onnela
Lentoasemalta matka jatkui Weiterstedtiin kohti Bauer Lippin tilaa. Kurpitsoja, parsaa ja mansikoita tuottavassa perheyrityksessä meidät vastaanotti tilan isäntä Lipp. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Frankfurtista, suuren huonekaluliikkeen vieressä sijaitseva tila oli taidokkaasti rakennettu yhdistelmä koko perheen teemapuistoa, suoramyyntitilaa ja ulkoilmaravintolaa.
Tilalla pääsi pientä pääsymaksua vastaan katsomaan kurpitsoista rakennettua patsasnäyttelyä, kävelemään Halloween-kummitustunneleissa. Tilalla oli myös järjestetty kurpitsanveistoa ja tarjolla kaikkea mahdollista kurpitsasta sekä muitakin saksalaisia herkkuja. Suoramyyntikaupassa oli myynnissä paljon myös muiden tilojen tuotteita ja väkeä jonoksi asti. Me saimme nauttia kurpitsaruuista ja -juomista ja kuulla idearikkaan Lippin liiketoimista ja ajatuksista.
Matka jatkui kohti Groβe Umstadtia, joka on osavaltion toinen merkittävä viininviljelyalue Rheingaun lisäksi. Bussissa Hessenin maatalousnaisten entinen puheenjohtaja Hildegard kertoi Hessenin alueen maataloudesta ja elintarviketuotannosta. Frankfurtin lähettyvillä maaperä on hiekkamaata, joka soveltuu hyvin kasvisten viljelyyn. Suoramyynnille alue on otollinen, koska useita suuria kaupunkeja sijaitsee lähettyvillä. Kotieläin- ja maidontuotanto alueelta Hessenin alueelta vähentynyt ja mm. emakkosikaloiden pito on loppunut kannattamattomana.
Groβe Umstadtin alueen viinit ovat viime vuosina pärjänneet hyvin erilaisissa kilpailuissa ja alue onkin nostanut arvostustaan. Vierailimme viininviljelmillä, jossa saimme kuulla viininviljelyalasta, jota ilmastonmuutos ja kasvitaudit haastavat. Pääsimme myös maistelemaan Odenwaldin viiniosuuskunnan viinejä auringonlaskussa kauniissa maaseutumaisemissa.
Torstaiaamupäivän ensimmäinen vierailukohde oli norsunluutaideteoksia esitellyt museo Erbachin kaupungissa. Museo esitteli norsunluusta veistettyjä taideteoksia 1300-luvulta 1900 luvulle. Kaupankäynti norsunluilla on ollut jo vuosikymmenet kiellettyä. Nykyisin vastaavanlaisia teoksia tehdään korvaavista materiaaleista, mm. saksanpähkinöistä.
Seuraavaksi matkasi suuntasi kohti Odelwaldin Kochkäserei -juustolaa, jossa valmistettiin EU:n maantieteellisen merkinnän omaavaa sulatejustoa, Kochkäseä. Siellä nautittiin lounas juuston valmistuksesta kuullen ja juustoa maistellen.
Häitä ja nautoja
Juustolan jälkeen matka jatkui Böhmin perheen vieraaksi Schleiersbachin tilalle, joka on erikoistunut Limousin-luomunaudanlihan tuotantoon ja maaseutumatkailuun, erityisesti juhlatilaisuuksien järjestelyihin.
Tilan hienot puitteet kumpuilevine ja kauniine maisemineen yhdistettynä 40 majoituspaikkaan soveltuvat erityisen hyvin perhejuhlien kuten häiden järjestämiseen, ja sympaattinen omistajapariskunta kertoi kuuntelevansa herkällä korvalla asiakkaidensa toiveita. Maataloudessa eritystä huomiota on kiinnitetty eläinten hyvinvointiin ja luonnon monimuotoisuuteen. Valtaosa tilan lihoista myydään suoraan kuluttajille ja asiakkaat ovat hyvin kiinnostuneita tietämään millaisissa oloissa naudat kasvavat. Tila on myös investoinut lämpökameroilla varustettuun drooniin, jonka avulla halutaan suojella erityisesti villieläinten poikasia nurmien kevätniittojen aikana. Tämän valvonnan mahdollistamiseksi tila oli tehnyt yhteistyötä metsästäjien, ympäristöjärjestöjen ja ympäröivien tilojen kanssa.
Schleiersbachin tilan jälkeen tutustuimme myös Fränkisch-Crumbachin kylässä sijaitsevaan suoramyyntiautomaattiin. Automaatista oli ostettavissa varsin monipuolinen valikoima suoramyyntitilojen tuotteita, kotieläinvalmisteita painottaen. Automaatti sijaitsi paraatipaikalla keskellä kylää ja sen tarvitsema maa-alue oli saatu käyttöön vuokrakuluitta paikalliselta pankilta.
Perjantaina oli vuorossa siirtyminen Hessenin koillisosassa sijaitsevaan Fuldaan. Siellä tutustuimme Fransiskaaniluostarin toimintaan ja luostarin yhteistyöhön kehitysvammaisista huolta pitävän ja heitä työllistävän Antonius-Säätiön kanssa. Fuldassa tutustuimme myös kaupungin mielenkiintoiseen historiaan.
Juustoa oman tilan maidosta
Lauantaina ryhmä suuntasi Fuldasta maaseudulle Rhönin vuoristoon, jossa tutustuimme Claudia Storchin ja hänen miehensä maitotilaan ja tilajuustolaan Dietershausenissa. Juustot valmistetaan oman tilan Holstein-lehmien maidosta.
Tilalta jatkoimme Sargenzellin kylään, jonka pienessä kirkossa oli 4,5 x 6 metrin kokoinen ”Hedelmämatto” -ainutlaatuinen taideteos, joka valmistaan joka vuosi vapaaehtoisvoimin uudella teemalla viljojen ja kasvisten siemenistä ja muista luonnonmateriaaleista. Tämän jälkeen suuntasimme kohti Fürsteneckin linnaa, joka oli keskellä maaseutua sijaitseva kurssi- ja koulutuskeskus. Matkalla linnasta saimme kuulla Rhönin alueen luonnonsuojelualueesta, biosfäärihankkeesta.
Ilta päättyi Erlesmühlen suoramyyntitilalle, joka valmisti monenlaisia mausteita, hilloja ym. lähialueen raaka-aineista. Tilalla nautimme iltapalaksi Flankucheneita ja saimme kuulla Fuldan maaseutunaisten hankkeesta, jossa peltoalueesta oli tehty kuluttajille suunnattu kasvilajien esittelypuutarha. Illalla kulimme myös Hessenin maaseutunaisten hankkeista ja painopisteistä mm. koululais- ja kuluttajatyön parissa.
Maitotila, tilameijeri ja suoramyyntikauppa
Viimeisenä päivänä tutustuimme Wächtersbachissa sijaitsevaan, Müllerin perheen omistamaan Weidenhofin maitotilaan ja tilameijeriin, joka jalostaa monenlaisia maitotuotteita ja piti myös tilamyymälää, jossa myytävänä oli laajasti lähialueen tuotteita. Osa kokonaisuutta on biokaasulaitos, joka hyödyntää maissia, rehujäännöksiä ja lantaa. Yritys työllistää kaikkiaan 50 henkeä ja tilalla asuu kolme sukupolvea. Yrityksessä oli tulossa sukupolvenvaihdos, joten seuraavan sukupolven mietittäväksi on jäänyt mm. se, uudistetaanko pakkauslinjasto, mikä mahdollistaisi isommat volyymit, mutta vaatisi kokonaan uusien tilojen rakentamista tilameijerille.
Tilalla Joachim piti meille myös lounaan yhteydessä katsauksen Hessenin osavaltion maatalouspolitiikasta, johon ympäristöpainotus on viime vuosina lyönyt vahvan leimansa.
Matka päättyi kaupunkikierrokseen Gelnhausenin historiallisessa keskustassa.
Kaikille järjestetyn ohjelman lisäksi osalle osallistujista järjestettiin myös erityisohjelmaa pyynnöstä. Tällaisia kohteita oli aamututustuminen tilateurastukseen ja iltavierailu Simmental-lehmistä maitoa tuottavalle Meisingerien perhetilalle Hippelsbachissa.
Matkakohteissa ja illallisella saimme tutustua alueen maaseutunaisiin ja paikallisiin yrittäjiin. Matkalla olleet saivat paljon uusia kokemuksia ja ideoita myös omaan työhönsä.
Meidät otettiin Hessenissä lämminhenkisesti vastaan ja ohjelma oli monipuolinen ja hyvin suunniteltu.
Tulkkauksista vastasivat matkanjohtaja Aino Launto-Tiuttu (vas.) sekä allekirjoittanut, toisena Suomi-Saksa -tulkkina toiminut ”kiintiömies”. Myös Joachim oli apuna tulkkauksessa.
Vierailun järjestelyistä paikan päällä vastasi pitkäaikainen Suomen ystävä ja tuntija Joachim Diesner yhdessä Hessenin Landfrauen-järjestön aktiivien kanssa. Joachim työskenteli pitkään Hessenin maatalousministeriössä ja vastasi myös Hessenin osastosta maailman suurimpiin ruokamessuihin lukeutuvalla Grune Wochella, josta suomalais-saksalaisen yhteistyön tiivistyminen sai kimmokkeensa. Yhteistyö ja kontaktit suomalaisten ja hesseniläisten naisten välillä ovatkin jatkuneet tiiviinä vuodesta 2019, jolloin Suomi oli kumppanimaana Grune Wochella Berliinissä. Viime vuoden kesällä Hessenin Landfraueneita vieraili Itä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa.
Lämmin kiitos matkan järjestelyistä Joachimille, Hildegardille, Ursulalle, Ankalle, Claudialle, Manuelalle, Andrealle, Helgalle, vierailukohteiden emännille ja isännille ja kaikille muille meistä hyvää huolta pitäneille.
Klaus Hartikainen
jäsenviestintäpäällikkö
jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus
+358 20 413 2316
+358 40 169 2060