Takaisin MTK-Varsinais-Suomen syyskokous valitsi uusia johtokunnan jäseniä ja vaati oikeudenmukaisuutta tulonjakoon

Ajankohtaista

MTK-Varsinais-Suomen syyskokous valitsi uusia johtokunnan jäseniä ja vaati oikeudenmukaisuutta tulonjakoon

10.12.2022

Tulonjaon oikeudenmukaisuutta ja nuoria kaivattiin, henkilövalintoja tehtiin sovussa


MTK-Varsinais-Suomen virallinen syyskokous keräsi Saloon 120 jäsentä, joista äänioikeutettuja kokousedustajia oli 87. Kokous valitsi maakunnallisen MTK-liiton johtoon edustajia kaudelle 2023-2025 sekä valtakunnalliseen valtuuskuntaan maakunnan edustajia kaudeksi 2023-2024. Valittujen esittelyt alempana.

Kokouksen yleiskeskustelussa esille nostettiin tarve kuulla entistä laajemmin viljelijöiden terveisiä, erityisesti nuoret toivotettiin tervetulleeksi mukaan vaikuttamaan järjestön toimintaan. Järjestövaikuttamisen lisäksi keskusteltiin ruoan tulojaosta – kaupan saama hintaosuus kirvoitti kommentin ”oikeudenmukaisuus huomioiden voisi kysyä kaupalta, miten meni omasta mielestä”. Keskustelusta lisää nostoja alempana.


Luottamustehtäviin valitut

Liiton johtokuntaan kaudeksi 2023-2025:
Kati Knuutilan (Somero) tilalla ollaan tekemässä sukupolvenvaihdosta. Tällä hetkellä hän toimii paitsi ProAgrian luomu- ja kasvintuotantoneuvojana, niin myös Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijana.
Tuomas Pietilällä (Loimaa) on luomukananmunatuotantoa, lisäksi hän on mukana vanhempiensa tilayhtymässä, jossa tuotetaan paitsi kananmunia niin lisäksi broilerinlihaa.
Uudelleen valittu Aarne Lehtonen (Mynämäki) totesi olevansa ehdolla todennäköisesti viimeistä tai toiseksi viimeistä kertaa. Hän kommentoi, ettei ”uusia Kekkosia tarvita”. Lehtonen totesi olevansa jo toisella kierroksella liiton johtokunnassa (aiemmin hän oli maaseutunuorten edustaja). Maatilallaan hän tuottaa perusviljoja.
Puheenvuorossaan Lehtonen kiitti liiton luopuvaa puheenjohtajaa Ari-Pekka Kirjosta pitkästä urasta.
Tero Sarkalan (Lieto) tilalla tuotetaan sipulien lisäksi viljaa ja heinää. Järjestössä hän on toiminut liiton johtokuntatyön lisäksi MTK-Liedon sihteerinä. Sarkala totesi kantavansa mieluusti osaltaan vastuuta järjestötoiminnasta seuraavat vuodet. Luottamushenkilönä Sarkala korosti muutoksen ja vastuunkannon lähtevän henkilöstä: omaa tekemistä voi haastaa kysymällä ”mitä minä voin itse tehdä enemmän ja paremmin maatalouden, yhdistyksen ja koko järjestön eteen”.

Kokous valitsi maakunnan edustajat valtakunnalliseen MTK:n valtuuskuntaan kaudelle 2023-2024.
Uutena valittiin salolainen emolehmäkasvattaja Henrik Jensen. Tilan pelloilla tuotetaan heinää lehmille ja viljaa myyntiin. Järjestötaustaa hänellä on paikallistasolta alkaen 90-luvulta asti.
Pekka Ahokas Loimaalta valittiin uudelleen. Esittäytymispuheenvuorossaan hän korosti laajoja yhteiskunnallisia verkostojaan sekä pitkää uraansa MTK-Loimaan puheenjohtajana.

Valtuuskunnan varajäseniksi valittiin Aki Riski Salosta ja Elina Heino Vehmaalta vuosiksi 2023-2024.
Härkäpapu-herne- ja viljantuottaja Aki Riski otti esille esittäytymispuheenvuorossaan tarpeen kysellä uusia jäseniä järjestöön. Paikallisilla yhdistystoimijoilla on iso vastuu kysyä aloittaneita viljelijöitä mukaan järjestöön, kaikki ei-jäsenet ovat potentiaalisia jäseniä.
Vehmaalainen sikatalousyrittäjä Elina Heino totesi olevansa konkari, joka aloittaa uutta kierrosta MTK-Vehmaan puheenjohtajana ensi vuoden alusta. Esittäytyessään hän peräänkuulutti nuorten yrittäjien ajatusten kuuntelemista. Valtuuskunnan jäsenen ja varajäsenen rooliin kuuluvaa jäsenkunnan aktiivista kuuntelua hän korosti järjestödemokratian nimissä.


Keskustelu

Kokouksen keskustelussa todettiin järjestön luottamushenkilöiden edustavan jäseniä, joiden ääntä on syytä kuulla päätöksiä tehtäessä. Nuoria toivottiin lisää eri toimielimiin, tuottajaliiton ja yhdistysten johtokuntiin. Osassa puheenvuoroja arveltiin nuorten mukaantulon haasteeksi kankeaksi koetut kokouskäytännöt. Järjestön tulee kuunnella, mitä alle 40-vuotiaat sanovat.

Kokousalustuksen piti MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin. Hän käsitteli puheessaan vaikuttamismahdollisuuksia nykypäivän yhteiskunnassa todeten ison osan edunvalvontaa olevan alan tunnetuksi tekemistä muulle yhteiskunnalle. Vasta ymmärrys mahdollistaa keskustelun ja sitä kautta vaikuttamisen.

Osittain vastauksena kokouksessa käytyyn keskusteluun Wallin totesi järjestön muuttamisen tapahtuvan sääntöihin vaikuttamalla. Uudistamiselle ei ole estettä, muutokset tehdään sääntöjen pohjalta ja olemassa olevia sääntöjä ja toimintatapoja noudattaen.

Vaikuttaminen perustuu pitkäkestoiseen edunvalvontatyöhön ja toimivalla järjestöllä on vaikutusvaltaa silloin, kun sen tarve on suurin. Tällä hetkellä yksi merkittävä tehtävä on tuoda esiin ruoka-alan kestävyyden merkitys Suomen huoltovarmuudelle.

Kaupan roolia ja voitto-osuutta sivunnutta keskustelua Wallin kommentoi erityisesti kilpailu- ja markkinalain muutostarpeen osalta. Laki tulee saada heikompaa tukevaksi, tällä hetkellä kaupan asema on vahva alkutuottajaan verrattuna.

Suomalaisen ruoan tulevaisuuden mahdollisuudeksi hän koki jäljitettävyyden, laadun ja avoimuuden tuotannon osalta. Todennettavuus tulee perustaa tietoon, MTK tulee osaltaan edistämään datan keruuta.
 

Lisätietoja kokouksesta
Aki Riski, kokouksen puheenjohtaja, p. 0400 883 160

Terhi Löfstedt, aluepäällikkö, MTK-Varsinais-Suomi, p. 358 400 294 123
https://varsinais-suomi.mtk.fi