MTK-Varsinais-Suomi on mukana edistämässä kipsin levitystä Saaristomeren valuma-alueen pelloille - MTK-Varsinais-Suomi
Uutinen
MTK-Varsinais-Suomi on mukana edistämässä kipsin levitystä Saaristomeren valuma-alueen pelloille
05.04.2024
Kipsi-hanke on nyt toiminut kaksi vuotta ja puolet kipsin levitystavoitteesta on saavutettu.
On tärkeää, että tavoitteeseen päästään ja sen vuoksi MTK-Varsinais-Suomi on päättänyt edistää asiaa palkkaamalla asiantuntijan tukemaan ja neuvomaan viljelijöitä, jotta kipsin levitykselle löytyvät parhaiten sopivat pellot. Tämä neuvontapalvelu on maksutonta viljelijöille, sillä Varsinais-Suomen ELY-keskus on tämän neuvontapalvelun ostanut MTK:lta, joten se kannattaa käyttää heti hyödyksi. Tavoitteena on siis, että sekä viljelijät, että vesistöt hyötyvät tästä ilmaisesta toimenpiteestä. Teemme asiasta myös lehdistötiedotteen, jossa kerrotaan MTK:n roolista sekä viljelijöiden halusta tehdä parhaansa, jotta Saaristomeren valuma-alue saataisiin pois Suomen ainoalta kohteelta, joka on Itämeren suojelukomission suurimpien kuormituslähteiden listalla (HELCOMin HotSpot-lista).
Olen Nykäsen Arja, MTK-Varsinais-Suomen uusi asiantuntija, ja pohdin mielelläni kanssasi sitä, kuinka hyvin kipsin levitys toimisi juuri sinun pelloillasi. Soittele, jos aihe vähänkin kiinnostaa: p.050-4737550 Voin tulla vaikka käymään, niin katsotaan yhdessä läpi viljavuusluvut ja viljelyssä olevat kasvit, jotta löydetään sopivat pellot kipsin levitykseen niin, että levityskin onnistuu kätevästi.
Peltomaan rakenteen ja vesien suojelun kannalta hyötyä saadaan savisilla pelloilla, joilla ei ole tarvetta pH:n nostoon ja magnesium-, kalium- ja fosforipitoisuudet ovat viljavuusluokissa välttävä tai paremmat. Myös Ca-Mg-suhde on hyvä olla alle 13 (lasketaan jakamalla Ca-luku Mg-luvulla). Tarkista Kipsi-hankkeen Karttapalvelusta, ovatko peltosi kipsin levitysalueella (merkattu keltaisella värillä). Kannattaa myös katsoa viljavuusanalyysistä edellä mainitut luvut. Sitten vain mietit milloin kipsin levitys pelloillesi sopisi niin, että sen saa kevyesti muokattua maahan. Sitten vain tilaat kipsin hankkeen sivuilta. Levitys tehdään sitten juuri sinulle ja pelloillesi sopivimpaan aikaan. Kipsin voi levittää myös itse pientä kulukorvausta vastaan.
Tässä vielä viljelijöiden kokemuksia kipsin käytöstä:
”Se on meille viljelijöille ilmaista eikä siitä ole mitään haittaakaan, niin päätin ottaa sitä kaikille pelloilleni” Erkki Toivonen, Pöytyä
”Vehnä ja öljykasvit ovat hyötyneet kipsin käytöstä. Tämä on myös tärkeä imagoasia meille viljelijöille ja kertoo, että haluamme suojella vesistöjämme” Matti Mäkitalo, Tarvasjoki