Toiminnanjohtajan tervehdys - MTK-Varsinais-Suomi
Ajankohtaista
Toiminnanjohtajan tervehdys
05.05.2025
Vuoden 2025 viljelytoimet lähtivät alkukevään ennätyslämpimien säiden siivittäminä liikkeelle ennätysaikaisin. Erikoiskasvien viljelyssä mm. varhaisperunan varsinainen istutussesonki käynnistyi jo maaliskuun 20. päivän aikoihin ja sokerijuurikastakin kylvettiin jo ennen pääsiäistä. Pääsiäisenä lämpimän kevään yleispiirre muuttui koleammaksi ja selvästi epävakaisemmaksi, minkä takia kevättöiden sesonki vaikuttaa nyt siirtyvän pitkälle toukokuulle.
Maataloustukien hallinto ja tukiehdot puhuttaneet keväällä
Maataloushallinto on järjestänyt runsaasti maataloustukien hakuun liittyviä koulutuksia kuluvan kevätkauden aikana. Koulutusta on ollut tarjolla niin alueellisesti ja paikallisesti kuin myös tuotantosuuntakohtaisesti. Viljelijät ovat osallistuneet koulutuksiin ahkerasti ja tehneet lukuisia tarkentavia kysymyksiä.
Pinta-alaperusteisten tukien hallinto muuttui kuluvan maataloustukikauden alusta vuodesta 2023 alkaen merkittävästi aikaisempaan verrattuna. Hakemuksen voi nykyisin jättää vain sähköisesti, oman tukihakemuksen muutosmahdollisuudet ovat aikaisempaa laajemmat ja valvontamäärät ovat aiempaa alhaisemmat. Sinänsä positiiviset muutokset ovat tuoneet myös uusia huonoja puolia ja yllätyksellisiä asioita.
Maataloustukien hallinnosta ja tukiehdoistakin on jo löydetty parantamisen varaa. Suoran valvonnan väheneminen on johtanut suureen monitorointimenettelyn laadunvalvontaan, joka kaiken lisäksi kohdentuu voimakkaan ylisuhteisesti Varsinais-Suomen alueelle. Viime vuonna esille noussut hallinnollinen kysymys on pellon maatalouskäytön arviointi viljelytoimien lisäksi myös kaavamerkintöjen perusteella. Käytyjen keskustelujen perusteella hallinnon puolelta vakuutetaan, ettei lohkoja hylätä yksinomaan kaavamerkintöjen perusteella mutta tilannetta tulee edunvalvonnassa seurata. Ekojärjestelmätuen kasvipeitteisyysvaatimuksen takaraja 15.4. keskustelutti aikaisen kevään vuoksi erityisesti Lounais-Suomen alueella. MTK-Varsinais-Suomi on tehnyt esityksen MMM:lle ja Ruokavirastolle kyseenomaisen aikarajan määrittävän Valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta.
Maatalousmarkkinat
Sääolosuhteiden aiheuttaman haasteen lisäksi myös markkinat aiheuttavat päänvaivaa, koska kaikille maataloustuotteille ei välttämättä ole kummoista kysyntää. Tavoitteena tulisi olla sopimuspohjainen laadukkaan sadon tuottaminen. Markkinoiden tuottajille esittämät vaatimukset vastuullisuusasioissa ovat lisääntyneet ennakoidun mukaisesti. Yhä useammin vaaditaan esimerkiksi hiilijalanjälkeä koskevia laskelmia tai selvityksiä osana tuotantosopimusta. Toisaalta MTK:n työn ansiosta joidenkin erikoiskasvien kohdalla keskusliikkeet vaikuttavat perääntyvän kaikkein tiukimmista laatujärjestelmien kiristämisen vaateistaan.
Kotieläinsektorin kuulumisia
Kotieläinpuolella julkisen keskustelun ihmetyksen aiheena pitkin kevättä on ollut naudanlihan saatavuusongelmat kaupoissa. Meille tuottajille asia näyttäytyy hyvin selkeänä: Tilanne johtuu huonosta kannattavuudesta ja markkinoiden toimimattomuudesta. MTK-Varsinais-Suomi on osaltaan edistänyt tuottajan tilannetta keskustelleessaan lihatalojen kanssa ja tehdessään omaa menekinedistämistyötään. Välillisesti ja pieneltä osin tilanteen myönteistä kehittymistä edesauttaa myös MTK-Varsinais-Suomen vielä tämän vuoden toimiva BE2-hanke. Haasteellisen markkinatilanteenkin keskellä meidän on pidettävä visusti mielessämme eläintautivapaa ja eettisesti kestävä tuotantomme keskeisinä kilpailuetutekijöinämme.
Maatalouspolitiikan ajankohtaiset
Maatalouspolitiikassa seuraavan CAP34-kauden valmistelutyö on käynnistynyt jo monelta osin. Vaikkakin jo nyt näyttää selvältä, että seuraavan kauden toimeenpano alkaa myöhässä vasta vuosina 2029 tai 2030. EU-tasolla seuraavan kauden ison kuvan tavoitteet ja visiot ovat meille suomalaisille tuottajille varsin myönteisiä. Suurin heikkous tulee olemaan tulevan kauden rahoituspohja. Edunvalvontatyö seuraavaa kautta varten on jo aloitettu, vaikka varsinainen kansallinen valmistelu tehdäänkin vasta ensi vuonna. Valmistelutyötä tehdään eri areenoilla yhdessä ja erikseen muiden toimijoiden kanssa varsinaissuomalaisen tuotannon tulokulmasta. Meillä Varsinais-Suomessa yhtenä alueellisena erikoisuutena on CAP-valmistelussa esillä oleva vesiensuojelukysymys, jossa maataloustuotannolla voi olla enemmän mahdollisuuksien kuin uhkia.
Maankäyttö
Erilaiset maankäyttöön liittyvät asiat ja edunvalvontatehtävät ovat Liiton toiminnan keskiössä jatkuvasti. Jo yksistään asioiden seuranta on ensiarvoisen tärkeää niin valtakunnallisella, alueellisella kuin myös paikallisella tasolla. Kevään aikana yhdistyksiä onkin kannustettu seuraamaan oman alueen maankäyttöasioita. Liitto on kevätkauden aikana vaikuttanut maankäyttöasioissa esim. Luonnonsuojelupiirien esittämässä Lounaismaan kansallispuistoasiassa, maakuntastrategian ja vaihemaakuntakaavan päivityksissä, metsänkäyttöä koskevissa lupa- ja ilmoitusasioissa sekä erilaisissa energiahankkeissa.
Hankkeiden kuulumisia
Toimintasuunnitelman tavoitteiden toteutuksessa hankkeet ovat keskeisessä asemassa MTK-Varsinais-Suomen toiminnassa. Johtokunnan päätöksellä Liitto haki huhtikuun lopussa sekä maatilojen varautumista että nuorten maatalousyrittäjien toimintaa edistäviä hankkeita. Mikäli hankehakemukset tulevat hyväksytyiksi, niin hankkeet aloittavat tänä vuonna syyskuun alussa ja niihin tullaan palkkaamaan hankeasiantuntija. Markkinapuolella Liitto on yhteistyössä edistämässä läheisen kumppanin valmistelemaa hanketta, jossa luotaisiin malleja ja parannettaisiin tuottajien valmiuksia vastuullisuusasioissa. Maatilat mukaan Saaristomeriohjelmaan -hankkeen vetäjänä toukokuun alusta on aloittanut Juhani Törmä.
Voimia ja jaksamista, hyvää kevättä toivottaen!
Harri
harri.liven@mtk.fi
p. 0405934605