MTK-Lokalahti

MTK-Lokalahti on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallinen etujärjestö ja vaikuttaja Uudessakaupungissa. Yhdistyksessä on 183 jäsentä ja 55 jäsentilaa. 

Toimimme maaseudun elinkeinojen ja ihmisten parissa. Pidämme jäsenistömme puolta kunnassa sekä sidosryhmissä. Kokousten lisäksi järjestämme jäsenillemme neuvonta- ja virkistystilaisuuksia sekä teemme ruuantuotantoa tutuksi alakoululaisille maatilakummitoiminnallamme.

2021

22.12. JOULUTULET Suojaston suulinmäessä. YLEISÖTILAISUUS PERUTTU ALUEELLISTEN RAJOITUSTEN VUOKSI.

Tervetuloa mukaan toimintaan ja tilaisuuksiin!

APUA KORONAAN SAIRASTUNEILLE TILOILLE LOKALAHDELLA
MIKÄLI TILALLA SAIRASTUTAAN KORONAAN, kun viljely- tai sadonkorjuutöitä on tehtävänä, ottakaa välittömästi yhteys johonkin johtokuntalaiseemme. Yhdistämme paikalliset voimamme ratkaisun löytymiseksi ja alkutuotannon turvaamiseksi. Yhteystiedot löytyvät Johtokunta-painikkeesta.

Liity jäseneksi

Puheenjohtaja

Tiina Ketola

041 466 2493

tiinahketola(at)gmail.com

Varapuheenjohtaja

Marko Maula

040 821 8200

markomaula(at)hotmail.com

Sihteeri

Mika Viljanen

0400 596 954

mtk.lokalahti(at)gmail.com

Jäsensihteeri

Maaret Tukiainen

040 523 4826

maaret.tukiainen(at)gmail.com

Johtokunta
Leppäkerttu
null Maatilakummitoimintaa Lokalahdella

Ajankohtaista

Maatilakummitoimintaa Lokalahdella

6.10.2021

Maatilakummeina olemme tehneet ruuantuotantoa tutuksi Lokalahden alakoululaisille vuodesta 2017 asti.  Viimeisimpänä 1.-2.lk:n oppilaat vierailivat sokerijuurikastilalla.

Tilalla tutustuttiin nostokoneeseen ja nähtiin juurikkaan nostoa. Toisena saatiin tietoa sokerin viljelystä ja tehtaasta Säkylässä sekä kuultiin sokerin synnystä luonnossa ja päästiin maistamaan juurikasta. Kolmantena oppilaat tutustutettiin ei sokerilaatuihin sekä kerrottiin sokerin tehtävistä elintarvikkeissa. Samalla maistettiin sokeria ja siirappia.
Tilalla tutustuttiin nostokoneeseen ja nähtiin juurikkaan nostoa. Toisena saatiin tietoa sokerin viljelystä ja tehtaasta Säkylässä sekä kuultiin sokerin synnystä luonnossa ja päästiin maistamaan juurikasta. Kolmantena oppilaat tutustutettiin ei sokerilaatuihin sekä kerrottiin sokerin tehtävistä elintarvikkeissa. Samalla maistettiin sokeria ja siirappia.
Syyskuussa yhteensä 58 oppilasta ja opettajaa vieraili vehmaalaisella Piettisten maitotilalla. Navetan ja lypsyn lisäksi tutustiin vasikan kasvuun lehmäksi niin vasikkaiglussa, laitumella kuin hiehopihatossakin sekä lehmien ruokintaan, maitotuotteisiin. Syksyllä myös viljanviljelijä pysähtyi koulupellon laidalle puimurivierailulla.
Syyskuussa yhteensä 58 oppilasta ja opettajaa vieraili vehmaalaisella Piettisten maitotilalla. Navetan ja lypsyn lisäksi tutustiin vasikan kasvuun lehmäksi niin vasikkaiglussa, laitumella kuin hiehopihatossakin sekä lehmien ruokintaan, maitotuotteisiin. Syksyllä myös viljanviljelijä pysähtyi koulupellon laidalle puimurivierailulla.
ETÄPAKETTEJA KORONA-AIKAAN Iso osa toimintaa ovat olleet tilavierailut. Vallitsevan tilanteen vuoksi niitä peruuntui keväällä 2020, eikä vierailujen toteutuminen tilalle tai tuottajan vierailu koululle näyttänyt mahdolliselta myöskään syksyllä 2020. Näin ollen päätimme mukautua tilanteeseen ja toteuttaa vierailuista etäpaketteja. Yhdistys kokosi ensimmäisen kouluun toimitettavan etäpaketin syksyllä 2020:
ETÄPAKETTEJA KORONA-AIKAAN Iso osa toimintaa ovat olleet tilavierailut. Vallitsevan tilanteen vuoksi niitä peruuntui keväällä 2020, eikä vierailujen toteutuminen tilalle tai tuottajan vierailu koululle näyttänyt mahdolliselta myöskään syksyllä 2020. Näin ollen päätimme mukautua tilanteeseen ja toteuttaa vierailuista etäpaketteja. Yhdistys kokosi ensimmäisen kouluun toimitettavan etäpaketin syksyllä 2020: "Mistä porkkanat tulevat?" Etävierailu vihannestilalle koostettiin PowerPoint-esitykseksi, jossa lokalahtelaisen vihannestilan kautta kerrottiin sanoin ja kuvin porkkanan matka siemenestä ruokapöytään. Aiemmin live-vierailuun kuulunut koneellisen porkkanannoston seuraaminen katsottiin videona. PowerPoint-esityksessä jaettiin myös tietoa kasviksista ja niiden terveellisyydestä. Lisäksi oppilaat saivat etäpaketissa tutustuttavakseen reilun määrän Vihannes-Laitilan lahjoittamia vihanneksia sekä jokainen oppilas porkkanapussin kotiin vietäväksi.
Toisena etäpakettina toteutettiin keväällä 2021
Toisena etäpakettina toteutettiin keväällä 2021 "Terveiset Hunajantuottajalta", korvaamaan tuottajan vierailua koululla. PowerPoint-esityksessä tutustuttiin lokalahtelaisen hunajaa tuottavan maatilan kautta tarhamehiläiseen, sen elintapoihin ja vuodenkiertoon. Hunajantuotannon lisäksi tuotiin esille pölyttäjien tekemän pölytyksen merkitystä koko ruuantuotannolle. Paketissa koululle toimitettiin tutustuttavaksi mehiläispesän laatikko sekä jokaiselle oppilaalle maistiaispurkki hunajaa.
Kolmantena etäpakettina toteutettiin keväällä 2021
Kolmantena etäpakettina toteutettiin keväällä 2021 "Mistä leipä tulee?". Terveiset viljatilalta täydensi koululle kylvötöiden lomassa pysähtyneen viljanviljelijän vierailua. PowerPoint-esityksessä tutustuttiin kotimaisiin viljoihin ja niistä saataviin tuotteisiin. Lisäksi seurattiin viljan matkaa pellolta myllyyn, leipomoon ja elintarvike- tai rehutehtaisiin. Esityksessä kerrottiin myös viljatuotteiden sisältämästä terveellisestä kuidusta. Oppilaat saivat tutustuttavakseen viljojen siemeniä ja tähkiä sekä näytekansion eri viljojen jyvistä tehdyistä tuotteista.  

Etäpaketti "Mistä Porkkanat tulevat" voitti MTK-yhdistysten vuoden Helmi 2021 palkinnon.


MITÄ ON MAATILAKUMMITOIMINTAMME?

MAATILAKUMMEINA KERROMME JA NÄYTÄMME, MISTÄ RUOKA TULEE
MTK-Lokalahti aloitti maatilakummitoiminnan Lokalahdella vuoden 2017 alussa.
Yhdistys suunnitteli toimintaan kaksivuotisen kierron, jonka aikana Lokalahden alakoulun 1.-2. luokkalaiset opettajineen tutustutetaan monipuolisesti siihen, mistä ruoka tulee ja millainen on ruuan matka maatiloilta ruokapöydille. ​​​​​Nyt on jo kierrossa kolmas ryhmä oppilaita sekä kolmas kaksivuotisjakso.

Ensimmäisessä jaksossa järjestettiin vierailut sika-, maito- ja lammastilalle sekä vihannes-, sokerijuurikas- ja perunatilalle. Tilavierailut ovat ohjelmallisia päiväretkiä, joissa kukin tuotannon ala esitellään yhdistyksen ideoimilla toimintapisteillä monipuolisesti ja oppilaat pääsevät itse myös käytännön töihin, esimerkiksi istuttamaan perunaa ja syksyllä ne nostamaan.
Näiden lisäksi kananmunantuottaja on vieraillut kanan ja kukon kanssa koululla, samoin viljantuottaja on pysähtynyt koulupellon laidalle kertomaan kylvöstä ja puinnista työnsä äärellä. Jatkojalostusta on esitelty tilakohteissa mm. videoin ja maistelemalla sokereita tai maitovanukasta sekä esim. vierailulla kananmunatuotteita valmistavaan tehtaaseen sekä pakkaamoon.
Lisäksi kotimaisuusmerkkejä ja suomalaista ruuantuotantoa on tehty tutuksi yhdistyksen koostamilla powerpoint- esityksillä, jotka on lähetetty kummioppilaille katsottavaksi.

Koululaistyö on koettu yhdistyksessä erittäin tärkeäksi kuluttajatyöksi ja sen lisäksi oppilaiden innokas osallistuminen ja hyvä yhteistyö koulun kanssa on tehnyt toiminnasta tekijöilleen antoisaa ja mielekästä.

Bussikuljetuksissa on hyödynnetty MTK:n kannusterahaa koululaistyöhön.

Maatilakummitoimintamme sai kunniamaininnan MTK:n valtakunnallisessa Vuoden Helmi 2017-kisassa.

Liitteet


Yhdistys vuokraa

Klapikone: 
    Bilke, traktorikäyttöinen.
    Syöttökuljettimen vuoksi
    kevyt käyttää.
    Vuokraus Mika Viljaselta
    p. 0400 596954.    
    Vuokra 75€/vrk.

Betonimylly:  
    Traktorikäyttöinen, koko 800 l.
    Vuokraus Matti Saariselta
    p. 0440 432200.     
    Vuokra 50€/vrk.